İşyerinde sağlık denildiğinde aklımıza ilk olarak revir gelmiyor mu? Aklınıza ilk revir kelimesi geldiği için sizleri yargılayamayız. Eminiz ki yazımızın ilk başında klişe bir içerikle karşılaşacağınızı sanıyorsanız maalesef sabırsızlığınız yüzünden çok fazla şeyi bu yazının ilerleyen bölümlerinde kaçırdınız demektir.

İşyerinde sağlık denilince akla artık sadece revir ve çalışanların ufak tefek yaralanmalarında başvurdukları ilkyardım istasyonları gelmemeli. Hele ki 2010 yılından itibaren ortak sağlık ve güvenlik birimi kavramı iş yaşantımıza girdiğinden beri, emin olun sadece bununla sınırlı değil. Elbette ki sağlık eğitimini almış kişiler tarafından yürütülen işler; poliklinik yada revir mantığından çok;  o işletme içerisine sağlığa zarar verecek madde ya da olayların önüne geçilmesi için derin araştırmalar gerektirmektedir. Şimdi içinizden nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bu anlattıklarımız sadece buz dağının görünen kısmı. Derinlere indikçe, yediğiniz yemekten, aldığınız kaloriden, soluğunuz havadan, temizlik için kullanılan  kimyasallardan tutun da; üretimde yıllardır kullandığınız bir kimyasalın yerinde; birden bire daha az zararlısının İşyeri Hekimi tarafından tavsiye edilmesinden dolayı; yeller esiyor olabilir. Bu duruma alışmak sizin için de bizim için de zor olsa da; her şey İNSAN İÇİN!

Hepimizin sağlık sorunlarımızın ilk adresi elbette ki revir ya da ilkyardım istasyonu olacaktır ancak, iş sağlığının ana amacı işyerindeki sağlığınızı etkileyecek tehlikelerin sınıflandırmasının yapılması ve önem sırasına göre ele alınarak önleyici tedbirlerin araştırılmasıdır. Bunun en somut örneklerinden biri de, Risk Analizinin oluşturulması için veriler toplanırken, sağlık alanı ilgili İşyeri Hekim’lerinin görüşlerinin ve tespit ettikleri tehlikelerin hazırlanan dokümanların içerisinde yer almasıdır. İster aktif çalışma alanlarında olsun, ister dinlenme alanlarınızda havalandırma, ya da iklimlendirme ya da kullandığınız bir ekipmanın ergonomik olup olmadığı tartışması dile gelsin, işte tam o noktada İşyeri Hekim’inin vereceği tavsiyeler sizlerin mesailerinizi geçirdiğiniz süre boyunca uygun şartlarda çalışmanız için katılmaya çalışan değerlere örnek teşkil edecektir.

Elbette ki, hekimlik mesleğinin birinci kuralı olan hayat kurtarmak geri plana atılmış gibi gelse de, asıl olan şudur; Böyle problemlere mahal vermeden sağlık tehlikelerinin kaynağından savaşılması ile, bir hekime hasta olarak gitme ihtimalinizin ortadan kaldırılması için mesai harcanmasıdır.

Dikkat çekmek istediğimiz bir diğer nokta ise meslek hastalıkları konusunda ülkemizde çokta fazla vaka tespit edilemiyordu. Koruyucu hekimlik ve yıllık periyodik sağlık muayenelerinin OSGB kavramı ile birlikte neredeyse tüm işletmelere ulaşmış olması bu konuda ülkemizde ilerleyen yıllarda bir çok iyileştirmenin habercisi olacağa benziyor.